Jak zrobić dżem z czerwonej porzeczki

Dżem z czerwonej porzeczki to najlepszy domowy dżem o słodko-kwaśnym smaku. Zrobiłam ten dżem kilka dni temu i muszę powiedzieć, że był to mój ulubiony dżem. Jest kilka rzeczy, które czynią ten dżem wyjątkowym i szczególnym od innych dżemów.

Główną rzeczą jest kolor, ponieważ okazuje się bardzo jasny i piękny. Jeśli chcesz zrobić ten dżem dla swoich przyjaciół, to nie musisz się martwić o kolor, ponieważ będzie to dla nich najlepszy prezent.

Składniki:

Czerwone porzeczki (1 kg)

Cukier (3 kg)

Sok winogronowy (500 ml)

Rodzynki (100 gm)

Metoda:

Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.

Gotuj przez 1 godzinę na średnim ogniu, następnie dodaj sok z cytryny i gotuj przez kolejne 30 minut.

Po ugotowaniu, przelej do wysterylizowanych słoików.

Przechowuj go przez kilka miesięcy w lodówce.

Wnioski:

Mam nadzieję, że podobał Ci się ten post o “Jak zrobić dżem z czerwonej porzeczki”. Myślę, że będzie to najlepszy dżem dla twojego słodkiego zęba.