Jak zrobić domowy ketchup

Pierwszą rzeczą, która uderza w nasz umysł, gdy chodzi o ketchup jest jego smak, a drugą rzeczą, która uderza w nasz umysł jest to, że jak można go zrobić w domu. Cóż, mogę was zapewnić, że nie jest tak trudno zrobić własny domowy ketchup.

Domowy ketchup to niezwykle pyszny i łatwy do wykonania przepis. Istnieją dwa rodzaje ketchupu, niesulfurowany i sulfurowany. Sulfured jest popularny, ponieważ jest bardzo smaczny i smaczny, ale unsulfured jest tańszy.

Jakie są składniki potrzebne do zrobienia domowego ketchupu?

Składniki:

Pomidory – 2 szt.

Cebula – 2

Czosnek – 3 ząbki

Pietruszka – 1 pęczek

Suszona bazylia – ½ łyżeczki

Chili w proszku – ½ łyżeczki

Czarny pieprz – ¼ łyżeczki

Sól – ½ łyżeczki

Nasiona gorczycy – ½ łyżeczki

Pieprz cayenne – ½ łyżeczki

Miód – 1 łyżka

Cukier – 1 łyżka

Olej – 1 łyżeczka

Woda – 2 filiżanki

Sól – 1 łyżeczka

Przyprawy – 1 łyżeczka

Cukier – 1 filiżanka

Imbir – 1 calowy kawałek

Czerwone chili – 1

Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka

Papryka – 1 łyżeczka

Gałka muszkatołowa – ½ łyżeczki

Liście laurowe – 1

Cynamon – 1 łyżeczka

Goździki – 2

Zielony kardamon – 2

Czarny pieprz – 2

Goździki – 2

Ziele angielskie – 1 łyżeczka

Czerwone chili – ½

Kolendra – ½ łyżeczki

Imbir – 1 calowy kawałek

Tymianek – ½ łyżeczki

Szałwia – ½ łyżeczki

Nasiona kminku – 1 łyżeczka

Gałka muszkatołowa – ½ łyżeczki

Wanilia – ½ łyżeczki

Ocet – 1 filiżanka

Sposób przygotowania:

Obierz i pokrój cebulę. Pokrój pomidory i czosnek w cienkie plasterki.

Oczyść pietruszkę i dobrze ją umyj.

Weź wszystkie składniki i zmiksuj je w mikserze przez około 5 minut.

Przechowuj go w szklanym słoiku i trzymaj w chłodnym miejscu.

Kiedy chcesz go użyć, wlej trochę oleju na patelnię i usmaż ketchup.

Wnioski:

Omówiliśmy niektóre z ważnych składników, które są wymagane do zrobienia domowego ketchupu. Więc, musisz spróbować tego przepisu i zobaczyć, jak smakuje.