Pierwszą rzeczą, która uderza w nasz umysł, gdy chodzi o ketchup jest jego smak, a drugą rzeczą, która uderza w nasz umysł jest to, że jak można go zrobić w domu. Cóż, mogę was zapewnić, że nie jest tak trudno zrobić własny domowy ketchup.
Domowy ketchup to niezwykle pyszny i łatwy do wykonania przepis. Istnieją dwa rodzaje ketchupu, niesulfurowany i sulfurowany. Sulfured jest popularny, ponieważ jest bardzo smaczny i smaczny, ale unsulfured jest tańszy.
Jakie są składniki potrzebne do zrobienia domowego ketchupu?
Składniki:
Pomidory – 2 szt.
Cebula – 2
Czosnek – 3 ząbki
Pietruszka – 1 pęczek
Suszona bazylia – ½ łyżeczki
Chili w proszku – ½ łyżeczki
Czarny pieprz – ¼ łyżeczki
Sól – ½ łyżeczki
Nasiona gorczycy – ½ łyżeczki
Pieprz cayenne – ½ łyżeczki
Miód – 1 łyżka
Cukier – 1 łyżka
Olej – 1 łyżeczka
Woda – 2 filiżanki
Sól – 1 łyżeczka
Przyprawy – 1 łyżeczka
Cukier – 1 filiżanka
Imbir – 1 calowy kawałek
Czerwone chili – 1
Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
Papryka – 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa – ½ łyżeczki
Liście laurowe – 1
Cynamon – 1 łyżeczka
Goździki – 2
Zielony kardamon – 2
Czarny pieprz – 2
Goździki – 2
Ziele angielskie – 1 łyżeczka
Czerwone chili – ½
Kolendra – ½ łyżeczki
Imbir – 1 calowy kawałek
Tymianek – ½ łyżeczki
Szałwia – ½ łyżeczki
Nasiona kminku – 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa – ½ łyżeczki
Wanilia – ½ łyżeczki
Ocet – 1 filiżanka
Sposób przygotowania:
Obierz i pokrój cebulę. Pokrój pomidory i czosnek w cienkie plasterki.
Oczyść pietruszkę i dobrze ją umyj.
Weź wszystkie składniki i zmiksuj je w mikserze przez około 5 minut.
Przechowuj go w szklanym słoiku i trzymaj w chłodnym miejscu.
Kiedy chcesz go użyć, wlej trochę oleju na patelnię i usmaż ketchup.
Wnioski:
Omówiliśmy niektóre z ważnych składników, które są wymagane do zrobienia domowego ketchupu. Więc, musisz spróbować tego przepisu i zobaczyć, jak smakuje.