









Otręby ryżowe 250g - Eden
Opis
Otręby ryżowe 250g - Eden
Podstawowy surowiec do ciast bezglutenowych, herbatników i makaronu bezglutenowego.
Składniki: mielone otręby ryżowe odtłuszczone
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- Wartość energetyczna: 1181kJ/281kcal
- Tłuszcze: <0,5g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,2g - Węglowodany: 38g
w tym cukry: 4,6g - Białko: 19g
- Sól: 0,02g
Kraj pochodzenia: Tajlandia
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Otręby ryżowe
Otręby ryżowe powstają podczas obróbki termicznej ryżu brązowego lub białego. Stanowią doskonałe źródło cennych witamin z grypy B i minerałów, jak potas, fosfor, magnez i żelazo. Dzięki wysokiej zawartości błonnika, otręby ryżowe korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu pokarmowego, zapobiegają zaparciom i pomagają w zachowaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Regularne spożywanie otrębów ryżowych polecane jest zwłaszcza osobom aktywnym fizycznie i umysłowo – dają uczucie sytości i pozwalają magazynować cenną energię przez cały dzień.
Otręby ryżowe są uniwersalnym dodatkiem do wielu potraw. Dzięki delikatnemu, orzechowemu i słodkawemu posmakowi, świetnie komponują się ze słodkimi śniadaniami w postaci jogurtów, płatków owsianych, naleśników, placuszków czy owocowych koktajli. Otręby ryżowe mogą być także stosowane do różnego rodzaju wypieków – dodaj je do chleba, muffinek albo ciastek, a zyskasz smaczną i zdrową przekąskę. Nasze produkty polecane są również jako składnik diety bezglutenowej – po zmieleniu mogą z powodzeniem zastąpić mąkę pszenną.
Otręby ryżowe – zdrowy dodatek na co dzień
Wykorzystując otręby ryżowe w swojej diecie, można w znaczący sposób wpłynąć na poprawę zdrowia. Już niewielka ich ilość pozwala na zwiększenie zawartości błonnika w pożywieniu, co wpływa korzystnie nie tylko na perystaltykę jelit, ale również oczyszczanie organizmu z toksyn i obniżanie poziomu cholesterolu oraz glukozy we krwi. Błonnik wspaniale radzi sobie z zaparciami i zapobiega ich występowaniu w przyszłości. Należy pamiętać, że dietę z dodatkiem otrębów z ryżu należy uzupełniać dużą ilością wypijanej wody w celu umożliwienia działania błonnikowi. Otręby ryżowe dodane do zupy lub sosu pozwalają zagęścić je bez używania zasmażki czy mąki, nie zmieniając zanadto ich smaku. Poleca się stosowanie ich zarówno do potraw gorących, jak i zimnych, gdzie ich zdolność do pęcznienia pod wpływem wilgoci są cechami bardzo pożądanymi. Dodając otręby ryżowe do licznych potraw możesz wpłynąć korzystnie na zdrowie układu pokarmowego Twojej rodziny i uzupełnić jej dietę o niezbędne składniki bioaktywne!