Bezglutenowe ciasteczka korzenne

Co otrzymasz, gdy połączysz smak piernika z aromatem czekolady i przypraw korzennych? Ciasteczko, które zaskoczy Cię swoim smakiem. Te bezglutenowe ciasteczka korzenne są pełne imbiru, kardamonu i cynamonu i są bezglutenowe.

Te ciasteczka korzenne są lekkie i puszyste i wykonane z mąki migdałowej i mąki kokosowej. Pokochasz smak tych ciasteczek i mam nadzieję, że pokochasz ten przepis tak samo jak ja.

Składniki:

Mąka migdałowa (70 gm)

Mąka kokosowa (40 gm)

Kakao w proszku (5 gm)

Imbir w proszku (3 gm)

Kardamon w proszku (1 gm)

Szczypta soli

½ szklanki roztopionego masła

Ekstrakt waniliowy (2 łyżki)

Mleko (1 łyżka)

Soda oczyszczona (2 łyżki)

Przyprawy:

Cynamon mielony (1 łyżka)

Gałka muszkatołowa (½ łyżeczki)

Mielony imbir (¼ łyżeczki)

Wskazówki:

Rozgrzej piekarnik do 180° C.

Utrzeć masło z cukrem.

Dodać mleko i ekstrakt z wanilii.

W osobnej misce przesiać mąkę, sodę oczyszczoną, sól, przyprawy i kakao w proszku.

Dodaj suche składniki do masy maślanej i dobrze wymieszaj.

Mieszaj ciasto, aż stanie się gładkie.

Upuść małe kulki ciasta na przygotowaną blachę.

Naciśnij ciasteczka na płasko za pomocą widelca lub palców.

Piec przez 15 minut.

Pozwól ciasteczkom odpocząć przez 2 minuty przed wyjęciem ich z piekarnika.

Podawaj natychmiast.

Smacznego!!!