Wegetariańskie jedzenie zyskuje popularność wśród ludzi. Większość ludzi przechodzi teraz na wegetariańskie jedzenie ze względu na jego korzyści zdrowotne. Wegetariańskie jedzenie jest zdrowe, pożywne i niskokaloryczne. Tak więc, jeśli również próbujesz jeść zdrową żywność, to możesz również wypróbować niektóre pyszne i proste wegetariańskie przepisy.
Oto niektóre z najsmaczniejszych i prostych wegetariańskich przepisów, które można wykonać bez użycia mięsa.
1. Kremowa zupa kokosowa
Składniki
– 1 filiżanka rozdrobnionego kokosa
– 2 filiżanki bulionu warzywnego
– 1 łyżeczka nasion gorczycy
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka kurkumy
– 1 łyżeczka pieprzu
– 1 łyżeczka kolendry w proszku
– 1 łyżka stołowa startego kokosa
Metoda
Gotuj rozdrobniony kokos w wywarze warzywnym, aż woda wyparuje i kokos zacznie robić się miękki.
Kiedy kokos stanie się miękki, dodaj przyprawy i dobrze wymieszaj.
Teraz możesz dodać starty kokos i dobrze wymieszać.
Podawać na gorąco.
2. Fasola Tandoori
Składniki
– 1 filiżanka suszonej fasoli kidney
– 1 cebula
– 3 pomidory
– 1 filiżanka wody
– 1 łyżka stołowa czerwonego chili w proszku
– 1/2 szklanki jogurtu
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– Sól do smaku
– 1/4 filiżanki ghee lub masła
– 2 zielone chilli
– 1/2 filiżanki liści mięty
– 1/2 szklanki liści kolendry
– 1/2 szklanki kolendry
– 1/2 szklanki posiekanych daktyli
Metoda
1. Namocz fasolę przez 2-3 godziny i ugotuj ją z cebulą i wodą.
2. Rozgnieć pomidory i dodaj je do ugotowanej fasoli.
3. Dodaj czerwony proszek chili i dobrze wymieszaj.
4. Teraz można dodać jogurt i gotować mieszankę, aż się ogrzeje.
5. Gdy fasola będzie ugotowana, możesz dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.
6. Dodaj ghee do dania i podawaj.
3. Chipsy ze słodkich ziemniaków
Składniki
– 1 filiżanka słodkiego ziemniaka
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
– 1/4 łyżeczki cynamonu w proszku
– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
– 1/4 filiżanki soku z cytryny
– 1/4 filiżanki oliwy z oliwek
– 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Metoda
1. Obierz ziemniaki i pokrój je na cienkie chipsy.
2. Wymieszaj dobrze składniki, a następnie smaż chipsy przez minutę.
3. Posyp odrobiną soli i piecz chipsy przez 2-3 minuty w temperaturze 400 stopni.
4. Podawaj na gorąco.
4. Masło migdałowe
Składniki
– 1 filiżanka migdałów
– 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów
– 1 łyżka oleju kokosowego
– Sól do smaku
– 1/4 łyżeczki cynamonu
– 1/2 szklanki miodu
– 1/2 szklanki wody
Metoda