10 Pysznych i prostych przepisów wegetariańskich

Wegetariańskie jedzenie zyskuje popularność wśród ludzi. Większość ludzi przechodzi teraz na wegetariańskie jedzenie ze względu na jego korzyści zdrowotne. Wegetariańskie jedzenie jest zdrowe, pożywne i niskokaloryczne. Tak więc, jeśli również próbujesz jeść zdrową żywność, to możesz również wypróbować niektóre pyszne i proste wegetariańskie przepisy.

Oto niektóre z najsmaczniejszych i prostych wegetariańskich przepisów, które można wykonać bez użycia mięsa.

1. Kremowa zupa kokosowa

Składniki

– 1 filiżanka rozdrobnionego kokosa

– 2 filiżanki bulionu warzywnego

– 1 łyżeczka nasion gorczycy

– 1 łyżeczka soli

– 1 łyżeczka kurkumy

– 1 łyżeczka pieprzu

– 1 łyżeczka kolendry w proszku

– 1 łyżka stołowa startego kokosa

Metoda

Gotuj rozdrobniony kokos w wywarze warzywnym, aż woda wyparuje i kokos zacznie robić się miękki.

Kiedy kokos stanie się miękki, dodaj przyprawy i dobrze wymieszaj.

Teraz możesz dodać starty kokos i dobrze wymieszać.

Podawać na gorąco.

2. Fasola Tandoori

Składniki

– 1 filiżanka suszonej fasoli kidney

– 1 cebula

– 3 pomidory

– 1 filiżanka wody

– 1 łyżka stołowa czerwonego chili w proszku

– 1/2 szklanki jogurtu

– 1/2 łyżeczki kurkumy

– Sól do smaku

– 1/4 filiżanki ghee lub masła

– 2 zielone chilli

– 1/2 filiżanki liści mięty

– 1/2 szklanki liści kolendry

– 1/2 szklanki kolendry

– 1/2 szklanki posiekanych daktyli

Metoda

1. Namocz fasolę przez 2-3 godziny i ugotuj ją z cebulą i wodą.

2. Rozgnieć pomidory i dodaj je do ugotowanej fasoli.

3. Dodaj czerwony proszek chili i dobrze wymieszaj.

4. Teraz można dodać jogurt i gotować mieszankę, aż się ogrzeje.

5. Gdy fasola będzie ugotowana, możesz dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać.

6. Dodaj ghee do dania i podawaj.

3. Chipsy ze słodkich ziemniaków

Składniki

– 1 filiżanka słodkiego ziemniaka

– 1/2 łyżeczki soli

– 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

– 1/4 łyżeczki cynamonu w proszku

– 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

– 1/4 filiżanki soku z cytryny

– 1/4 filiżanki oliwy z oliwek

– 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Metoda

1. Obierz ziemniaki i pokrój je na cienkie chipsy.

2. Wymieszaj dobrze składniki, a następnie smaż chipsy przez minutę.

3. Posyp odrobiną soli i piecz chipsy przez 2-3 minuty w temperaturze 400 stopni.

4. Podawaj na gorąco.

4. Masło migdałowe

Składniki

– 1 filiżanka migdałów

– 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów

– 1 łyżka oleju kokosowego

– Sól do smaku

– 1/4 łyżeczki cynamonu

– 1/2 szklanki miodu

– 1/2 szklanki wody

Metoda