Jak ugotować dobrego indyka

Obecnie indyk jest najbardziej popularnym mięsem wśród ludzi w każdym wieku, a to z powodu jego pysznego smaku. Wszyscy wiemy, że indyk jest ptakiem, ale jeśli chcesz jeść smaczne i pyszne indyka to trzeba przestrzegać pewnych zasad.

Faktem jest, że każda część indyka jest jadalna i jeśli wiesz jak go ugotować, to możesz cieszyć się nim w swoim domu. Jeśli szukasz kilku przepisów, to musisz czytać dalej ten artykuł.

Składniki:

1 indyk, bez kości, bez skóry i pokrojony na kawałki

Sól i pieprz do smaku

2 cebule, pokrojone w plasterki

1 łyżeczka czosnku, mielonego

2 marchewki, pokrojone w kostkę

2 łodygi selera, pokrojone w kostkę

3 łyżki masła

1/2 szklanki wody

Sposób przygotowania:

Pierwszą rzeczą, którą musisz zrobić jest usunięcie tłuszczu z wnętrza indyka. Nie trzeba używać do tego żadnego specjalnego narzędzia, wystarczy pokroić go na małe kawałki i przełożyć do miski.

W innej misce wymieszaj sól, pieprz i czosnek w proszku. Możesz dodać odrobinę oliwy z oliwek, jeśli lubisz.

Rozgrzej piekarnik do 400 stopni.

Umieść indyka i cebulę w dużej brytfannie. Możesz dodać trochę warzyw, takich jak marchewki, seler i czosnek.

Dodaj masło i wodę do brytfanny i dobrze wymieszaj.

Przykryj patelnię i wstaw do piekarnika na około 50 minut. Po 50 minutach, odwróć indyka i ponownie przykryj patelnię na 30 minut.

Wyjmij go i pozwól mu odpocząć przez 15 do 20 minut.

Teraz możesz go pokroić i podawać.

Wnioski:

Jeśli chcesz mieć zdrowy i smaczny obiad, to jest to najlepszy przepis. Moim zdaniem jest to jeden z najlepszych przepisów na zrobienie indyka.