Obecnie indyk jest najbardziej popularnym mięsem wśród ludzi w każdym wieku, a to z powodu jego pysznego smaku. Wszyscy wiemy, że indyk jest ptakiem, ale jeśli chcesz jeść smaczne i pyszne indyka to trzeba przestrzegać pewnych zasad.
Faktem jest, że każda część indyka jest jadalna i jeśli wiesz jak go ugotować, to możesz cieszyć się nim w swoim domu. Jeśli szukasz kilku przepisów, to musisz czytać dalej ten artykuł.
Składniki:
1 indyk, bez kości, bez skóry i pokrojony na kawałki
Sól i pieprz do smaku
2 cebule, pokrojone w plasterki
1 łyżeczka czosnku, mielonego
2 marchewki, pokrojone w kostkę
2 łodygi selera, pokrojone w kostkę
3 łyżki masła
1/2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Pierwszą rzeczą, którą musisz zrobić jest usunięcie tłuszczu z wnętrza indyka. Nie trzeba używać do tego żadnego specjalnego narzędzia, wystarczy pokroić go na małe kawałki i przełożyć do miski.
W innej misce wymieszaj sól, pieprz i czosnek w proszku. Możesz dodać odrobinę oliwy z oliwek, jeśli lubisz.
Rozgrzej piekarnik do 400 stopni.
Umieść indyka i cebulę w dużej brytfannie. Możesz dodać trochę warzyw, takich jak marchewki, seler i czosnek.
Dodaj masło i wodę do brytfanny i dobrze wymieszaj.
Przykryj patelnię i wstaw do piekarnika na około 50 minut. Po 50 minutach, odwróć indyka i ponownie przykryj patelnię na 30 minut.
Wyjmij go i pozwól mu odpocząć przez 15 do 20 minut.
Teraz możesz go pokroić i podawać.
Wnioski:
Jeśli chcesz mieć zdrowy i smaczny obiad, to jest to najlepszy przepis. Moim zdaniem jest to jeden z najlepszych przepisów na zrobienie indyka.