Pomysł mieszania buraków i cebuli jest bardzo popularny wśród miłośników jedzenia. Burak i cebula jest bardzo znany ze swoich zdrowych właściwości i jest również znany jako superfood.
Istnieją różne rodzaje buraków i cebuli, ale najbardziej powszechne i znane są boki z buraków i cebuli. Możesz podawać boczki z cebuli z buraków jako danie boczne lub jako przystawkę.
Tak więc, jeśli chcesz cieszyć się pysznym posiłkiem, to możesz spróbować buraczanych boków cebulowych jako doskonałego przepisu. Wyjaśnię Ci niektóre składniki i procedurę krok po kroku, aby zrobić boczki z cebulą z buraków.
Składniki:
– 1 średniej wielkości burak
– 1 mała cebula
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1/4 łyżeczki soli
– 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
– 1/2 łyżeczki mielonego kminku
– 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
– 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
– 1/4 łyżeczki cynamonu
– 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
– 1/4 łyżeczki kurkumy
– 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
– 1 łyżka niesolonego masła
– 1 łyżka oleju roślinnego
– 1 średniej wielkości pomidor
– 1 łyżka świeżego soku z cytryny
– Sól i pieprz do smaku
– 2 łyżki stołowe posiekanego szczypiorku
– 2 łyżki stołowe posiekanej pietruszki
– 2 łyżki stołowe posiekanego koperku
– 1/2 szklanki rozdrobnionego sera cheddar
– 1/2 filiżanki rozdrobnionego sera mozzarella
– 1/4 filiżanki pokruszonego sera feta
– 1/3 szklanki majonezu
– 2 zielone cebulki
– 1/4 filiżanki startego parmezanu
– 1/4 szklanki bułki tartej panko
– 1/2 szklanki uniwersalnej mąki
– 1 jajko
– 1/4 szklanki mleka
Sposób przygotowania:
– Odciąć wierzch buraka, obrać go i pokroić w cienkie plasterki.
– Umyj buraka i cebulę, posiekaj je na małe kawałki.
– Rozgrzej oliwę w dużym garnku, dodaj buraki i cebulę, mieszaj, aż buraki i cebula zmiękną.
– Dodaj sól, czarny pieprz, kumin, pieprz cayenne, czosnek w proszku, cynamon, kolendrę, kurkumę i mielony ser cheddar.
– Mieszaj przez 5 do 6 minut, a następnie wyłącz ogień.
– W osobnej misce wymieszaj kwaśną śmietanę, masło, olej roślinny, pomidor i sok z cytryny.
– Rozprowadź mieszankę kwaśnej śmietany na mieszance buraków i cebuli i dobrze połącz.
– Gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
– W osobnej misce wymieszaj szczypiorek, pietruszkę i koperek.
– Dopraw boki solą i pieprzem, a następnie rozłóż je na bokach buraków i cebuli.
– W osobnej misce wymieszaj sery feta, mozzarella i cheddar.
– Posypać ser równomiernie po bokach.