Zdrowy i zrównoważony sposób odżywiania zyskuje coraz większą popularność, a wegetarianizm staje się częstym wyborem wielu osób. Jednak często brakuje pomysłów na różnorodne dania obiadowe oparte na warzywach. Dlatego w tym artykule przedstawiamy siedem przepisów na smaczne i sycące dania obiadowe dla miłośników wegetarianizmu.
- Warzywne curry z ciecierzycą i szpinakiem
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy
- 300 g świeżego szpinaku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki pasty curry
- 1 puszka mleczka kokosowego
- 2 pomidory
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
-
Cebulę i czosnek posiekaj, a pomidory pokrój w kostkę.
-
Rozgrzej oliwę na patelni i podsmaż cebulę i czosnek.
-
Dodaj pastę curry i pomidory, smaż przez kilka minut.
-
Dodaj ciecierzycę i mleczko kokosowe, gotuj na wolnym ogniu przez 10-15 minut.
-
Na koniec dodaj szpinak i gotuj jeszcze przez kilka minut, aż szpinak zmięknie.
-
Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z ryżem lub naanem.
-
Kolorowa sałatka z quinoa
Składniki:
- 1 szklanka quinoa
- 1 cukinia
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 ogórek
- pomidory koktajlowe
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 czerwona cebula
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
-
Quinoa ugotuj według instrukcji na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia.
-
Cukinię, papryki, ogórka i cebulę pokrój w kostkę.
-
Pomidory przekrój na pół.
-
Wszystkie warzywa umieść w dużej misce.
-
Do warzyw dodaj przestudzoną quinoę.
-
Skrop sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
-
Dopraw solą i pieprzem. Delikatnie wymieszaj.
-
Przed podaniem odstaw sałatkę do lodówki, aby smaki się przegryzły.
-
Dyniowa zupa krem z imbirem
Składniki:
- 1 mała dynia hokkaido
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 1 litr bulionu warzywnego
- 200 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki oleju kokosowego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
-
Dynię obierz, usuń nasiona i pokrój w kostkę.
-
Cebulę, czosnek i imbir posiekaj.
-
W garnku rozgrzej olej kokosowy i podsmaż cebulę, czosnek i imbir.
-
Dodaj dynię i bulion warzywny.
-
Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż dynia zmięknie.
-
Zmiksuj zupę blenderem na gładki krem.
-
Dodaj mleczko kokosowe i zagotuj.
-
Dopraw solą i pieprzem. Podawaj z prażonymi pestkami dyni.
-
Warzywne spaghetti bolognese
Składniki:
- 300 g makaronu spaghetti
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 papryka
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
-
Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
-
Cebulę, czosnek, marchewki i paprykę pokrój w drobną kostkę.
-
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek.
-
Dodaj marchewki i paprykę, smaż przez kilka minut.
-
Dodaj pomidory krojone, koncentrat pomidorowy, fasolę i przyprawy.
-
Gotuj na wolnym ogniu przez około 15 minut.
-
Dopraw solą i pieprzem. Podawaj ze spaghetti.
-
Puszyste placki ziemniaczane
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
-
Ziemniaki i cebulę obierz, a następnie zetrzyj na dużych oczkach tarki.
-
Wyciśnij nadmiar soku z ziemniaków i cebuli.
-
Dodaj jajka i mąkę, wymieszaj.
-
Dopraw solą i pieprzem.
-
Na dużej patelni rozgrzej olej.
-
Na patelni formuj placki z masy ziemniaczanej.
-
Smaż z obu stron, aż staną się złote.
-
Podawaj z jogurtem greckim lub sosem czosnkowym.
-
Soczyste grillowane warzywa z sosem jogurtowym
Składniki:
- różne warzywa do grillowania (np. papryka, cukinia, bakłażan, marchew)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
- sok z połowy cytryny
- 1 jogurt naturalny
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty
Przygotowanie:
-
Warzywa pokrój na plastry lub w grube paski.
-
W misce wymieszaj oliwę, sól, pieprz i sok z cytryny.
-
Warzywa skrop przygotowanym sosem i odstaw na 30 minut.
-
Grilluj warzywa na rozgrzanym ruszcie przez kilka minut z obu stron.
-
W misce wymieszaj jogurt naturalny i przeciśnięty czosnek.
-
Dopraw solą i pieprzem.
-
Podawaj grillowane warzywa z sosem jogurtowym.
-
Placki jaglane z warzywami
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
- Marchewki, cebulę i czosnek pokrój w kostkę.
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż warzywa.
- W dużej misce wymieszaj ugotowaną kaszę, warzywa, jajko i mąkę.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzej olej i formuj placki z masy jaglanej.
- Smaż z obu stron, aż staną się rumiane.
- Podawaj z sosem jogurtowym lub tzatziki.
Wartościowe i pełnowartościowe dania obiadowe dla miłośników wegetarianizmu nie muszą być nudne i monotonne. Dzięki powyższym przepisom, każdy wegetarianin znajdzie coś dla siebie. Warzywa w różnych kombinacjach, zarówno gotowane, jak i grillowane, mogą dostarczyć nie tylko smacznego posiłku, ale również niezbędnych składników odżywczych. Spróbujcie sami i pozwólcie sobie na kreatywność w swojej kuchni!