Dżem z czerwonej porzeczki to najlepszy domowy dżem o słodko-kwaśnym smaku. Zrobiłam ten dżem kilka dni temu i muszę powiedzieć, że był to mój ulubiony dżem. Jest kilka rzeczy, które czynią ten dżem wyjątkowym i szczególnym od innych dżemów.
Główną rzeczą jest kolor, ponieważ okazuje się bardzo jasny i piękny. Jeśli chcesz zrobić ten dżem dla swoich przyjaciół, to nie musisz się martwić o kolor, ponieważ będzie to dla nich najlepszy prezent.
Składniki:
Czerwone porzeczki (1 kg)
Cukier (3 kg)
Sok winogronowy (500 ml)
Rodzynki (100 gm)
Metoda:
Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
Gotuj przez 1 godzinę na średnim ogniu, następnie dodaj sok z cytryny i gotuj przez kolejne 30 minut.
Po ugotowaniu, przelej do wysterylizowanych słoików.
Przechowuj go przez kilka miesięcy w lodówce.
Wnioski:
Mam nadzieję, że podobał Ci się ten post o “Jak zrobić dżem z czerwonej porzeczki”. Myślę, że będzie to najlepszy dżem dla twojego słodkiego zęba.