Teraz podzielimy się z wami kilkoma przepisami, które pomogą wam zrobić smaczne i łatwe do ugotowania klopsiki w sosie pieczeniowym. Te klopsiki będą świetne na przyjęcia i rodzinne obiady.
Składniki:
1 lb. Mielona wołowina
¼ szklanki bułki tartej
2 jajka
Sól i pieprz
½ łyżeczki czosnku w proszku
½ łyżeczki cebuli w proszku
1 łyżka pietruszki (drobno posiekana)
1 łyżka bazylii (drobno posiekana)
Spray do gotowania
Instrukcje:
Rozgrzej piekarnik do 350° F.
Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju na średnim ogniu. Dodajemy mieloną wołowinę i smażymy, aż się zrumieni, rozbijając łyżką. Zdjąć wołowinę z patelni i odstawić na bok.
Dodać resztę oleju na patelnię i dodać cebulę. Smażyć cebulę przez około 5 minut lub do uzyskania złotego koloru. Dodać czosnek i smażyć kolejne 2 minuty.
Ponownie dodać wołowinę na patelnię i dobrze wymieszać. Dopraw solą i pieprzem.
Dodać jajka i dobrze ubić.
Wymieszaj bułkę tartą, pietruszkę, bazylię i przyprawy. Wymieszaj z masą mięsną.
Uformuj klopsiki i umieść je na wysmarowanej tłuszczem blasze.
Piec 15-20 minut lub do momentu, aż będą ugotowane.
Podawać z sosem z pieczonej czerwonej papryki.
Sos z pieczonej czerwonej papryki:
Obierz papryki i usuń łodygę i nasiona. Umieścić w robocie kuchennym i pulsować kilka razy, aby grubo posiekać. Przenieś do miski.
Ubij razem olej, ocet, sól i pieprz w małej misce. Polej paprykę i dobrze wymieszaj.
Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Podawać natychmiast lub przykryć i schować do lodówki.