Łatwe i pyszne przepisy na klopsiki w sosie pieczeniowym

Teraz podzielimy się z wami kilkoma przepisami, które pomogą wam zrobić smaczne i łatwe do ugotowania klopsiki w sosie pieczeniowym. Te klopsiki będą świetne na przyjęcia i rodzinne obiady.

Składniki:

1 lb. Mielona wołowina

¼ szklanki bułki tartej

2 jajka

Sól i pieprz

½ łyżeczki czosnku w proszku

½ łyżeczki cebuli w proszku

1 łyżka pietruszki (drobno posiekana)

1 łyżka bazylii (drobno posiekana)

Spray do gotowania

Instrukcje:

Rozgrzej piekarnik do 350° F.

Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju na średnim ogniu. Dodajemy mieloną wołowinę i smażymy, aż się zrumieni, rozbijając łyżką. Zdjąć wołowinę z patelni i odstawić na bok.

Dodać resztę oleju na patelnię i dodać cebulę. Smażyć cebulę przez około 5 minut lub do uzyskania złotego koloru. Dodać czosnek i smażyć kolejne 2 minuty.

Ponownie dodać wołowinę na patelnię i dobrze wymieszać. Dopraw solą i pieprzem.

Dodać jajka i dobrze ubić.

Wymieszaj bułkę tartą, pietruszkę, bazylię i przyprawy. Wymieszaj z masą mięsną.

Uformuj klopsiki i umieść je na wysmarowanej tłuszczem blasze.

Piec 15-20 minut lub do momentu, aż będą ugotowane.

Podawać z sosem z pieczonej czerwonej papryki.

Sos z pieczonej czerwonej papryki:

Obierz papryki i usuń łodygę i nasiona. Umieścić w robocie kuchennym i pulsować kilka razy, aby grubo posiekać. Przenieś do miski.

Ubij razem olej, ocet, sól i pieprz w małej misce. Polej paprykę i dobrze wymieszaj.

Dopraw solą i pieprzem do smaku.

Podawać natychmiast lub przykryć i schować do lodówki.