Zupa to jeden z podstawowych elementów kuchni, który może być zarówno przekąską, jak i głównym daniem. Warto zadbać, aby zupy były zarówno pyszne, jak i sycące. W tym artykule przedstawimy kilka przepisów na takie zupy i podpowiemy, jak przygotować je w sposób smaczny i zdrowy.
- Zupa pomidorowa z makaronem – przepis
Składniki:
- 1 kg pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g makaronu
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonego lub świeżego oregano
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 litr wywaru warzywnego
Sposób przygotowania:
-
Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
-
W garnku rozgrzać oliwę, dodać cebulę i czosnek i smażyć przez kilka minut, aż zmiękną.
-
Dodać pomidory i smażyć przez kolejne kilka minut.
-
Następnie dodać wywar warzywny, cukier, sól i oregano. Zagotować, a potem zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu przez około 20-30 minut.
-
Po tym czasie dodać makaron i gotować jeszcze przez 10 minut, aż będzie miękki.
-
Zupa gotowa do podania.
-
Zupa krem z brokułów – przepis
Składniki:
- 500 g brokułów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 ziemniak
- 500 ml bulionu warzywnego
- 100 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
-
Brokuły umyć i podzielić na różyczki.
-
Cebulę i czosnek obrać i posiekać, ziemniaka obrać i pokroić w kostkę.
-
W garnku rozgrzać masło, dodać cebulę i czosnek i smażyć przez kilka minut, aż zmiękną.
-
Dodać brokuły, ziemniaka i bulion warzywny. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
-
Następnie zmiksować zupę na gładki krem za pomocą blendera.
-
Doprawić śmietaną, solą i pieprzem. Gotowe!
-
Pyszne zupy na bazie mięsa
- Zupa grzybowa z mięsem – przepis
- Składniki:
- 500 g grzybów
- 300 g mięsa (np. wołowiny)
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka mąki
- 1 litr wywaru mięsnego
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
- Sposób przygotowania:
- Grzyby i mięso umyć i pokroić w kostkę.
- Cebulę i czosnek obrać i posiekać, marchewki obrać i pokroić w plasterki.
- Na patelni rozgrzać olej i dodać cebulę, czosnek, grzyby i mięso. Smażyć przez kilka minut, aż mięso
będzie lekko podsmażone. - Dodać marchewki i mąkę, dokładnie wymieszać.
- Następnie dodać wywar mięsny, sól i pieprz. Gotować na małym ogniu przez około 30-40 minut.
- Gotową zupę można podawać z dodatkiem świeżego koperku.
- Składniki:
- Zupy krem na bazie warzyw i roślin strączkowych
- Zupa dyniowa z imbirem – przepis
- Składniki:
- 1 kg dyni
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 kawałek imbiru (około 3 cm)
- 500 ml bulionu warzywnego
- 200 ml mleczka kokosowego
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
- Sposób przygotowania:
- Dynię umyć, obrać, usunąć nasiona i pokroić w kostkę.
- Cebulę, czosnek i imbir obrać i posiekać.
- W garnku rozgrzać masło, dodać cebulę, czosnek i imbir i smażyć przez kilka minut, aż zmiękną.
- Dodać dynię i bulion warzywny. Gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aż dynia będzie miękka.
- Następnie zmiksować zupę na gładki krem za pomocą blendera.
- Doprawić mleczkiem kokosowym, solą i pieprzem. Smacznego!
- Składniki:
- Zupy klasyczne na bazie bulionów
- Rosół z kurczaka – przepis
- Składniki:
- 1 kg kurczaka
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka ziela angielskiego
- sól i pieprz do smaku
- Sposób przygotowania:
- Kurczaka umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
- Marchewki, pietruszkę i por umyć i pokroić na plastry.
- Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
- W dużym garnku umieścić kurczaka, marchewki, pietruszkę, por, cebulę, czosnek i ziele angielskie.
- Zalać wszystko zimną wodą tak, aby składniki były przykryte.
- Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 2-3 godziny.
- Po tym czasie odcedzić rosoł, a kurczaka wyjąć i można go wykorzystać do innych dań.
- Doprawić rosoł solą i pieprzem. Gotowe!
- Składniki:
- Zupy na bazie ryb i owoców morza
- Zupa rybna z łososiem – przepis
- Składniki:
- 500 g filetu z łososia
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
- Sposób przygotowania:
- Filet z łososia umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki.
- Marchewki, pietruszkę i por umyć i pokroić na plastry.
- Cebulę i czosnek obrać i posiekać.
- W garnku umieścić filet z łososia, marchewki, pietruszkę, por, cebulę, czosnek, liść laurowy, sól i
pieprz. - Zalać wszystko zimną wodą tak, aby składniki były przykryte.
- Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 30-40 minut.
- Po tym czasie odcedzić wywar i gotową zupę rybną podawać z dodatkiem świeżych ziół.
- Składniki:
- Zupy wegetariańskie z dodatkiem warzyw i kaszy
- Zupa jarzynowa z kaszą gryczaną – przepis
- Składniki:
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 1 por
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g kaszy gryczanej
- 2 łyżki oleju
- 1 litr bulionu warzywnego
- sól, pieprz i majeranek do smaku
- Sposób przygotowania:
- Marchewki, pietruszkę, seler, por, cebulę i czosnek umyć i pokroić w drobną kostkę.
- W garnku rozgrzać olej, dodać marchewki, pietruszkę, seler, por, cebulę i czosnek. Smażyć przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie.
- Następnie dodać kaszę gryczaną i bulion warzywny. Gotować na małym ogniu przez około 20 minut, aż kasza będzie miękka.
- Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Smacznego!
- Składniki:
Podsumowanie:
W tym artykule przedstawiliśmy różne przepisy na pyszne i sycące zupy. Zaprezentowaliśmy przepisy na zupy pomidorową z makaronem, zupę krem z brokułów, zupę grzybową z mięsem, zupę dyniową z imbirem, rosół z kurczaka, zupę rybną z łososiem oraz zupę jarzynową z kaszą gryczaną. Każda z tych zup ma swój charakterystyczny smak i zapewnia sycenie na długie godziny. Zachęcamy do wypróbowania tych przepisów i odkrycia kolejnych ulubionych dań. Smacznego!