Smaczne przepisy na tętniące życiem sałatki letnie

W te upalne dni letnie, nie ma nic bardziej orzeźwiającego niż pyszna i zdrowa sałatka. Zestawienie świeżych warzyw, owoców i innych składników sprawia, że sałatki letnie są prawdziwie tętniące życiem. Nie tylko dodają energii, ale także są lekkie i niskokaloryczne, idealne dla tych, którzy dbają o swoją sylwetkę. Przedstawiamy kilka smacznych przepisów na sałatki letnie, które z pewnością umilą Ci upalne dni.

  1. Sałatka z grillowanym kurczakiem i awokado
    Składniki:
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 awokado
  • mix sałat
  • 1 ogórek
  • 1 papryka
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • sos winegret

Przygotowanie:

  1. Kurczaka pokroić na plastry i grillować na rozgrzanej patelni grillowej z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru.

  2. Awokado obrać ze skóry i pokroić w kostkę.

  3. Sałatę opłukać, osuszyć i rozłożyć na talerzu.

  4. Ogórka oraz paprykę pokroić w paseczki.

  5. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.

  6. Na sałacie ułożyć pokrojoną sałatę, awokado, ogórka, paprykę i pomidorki.

  7. Na wierzchu ułożyć plastry grillowanego kurczaka.

  8. Skropić całość sosem winegret.

  9. Sałatka z krewetkami i mango
    Składniki:

  • 250 g krewetek
  • 1 mango
  • mix sałat
  • 1 czerwona cebula
  • kilka ugotowanych jajek
  • sos jogurtowy

Przygotowanie:

  1. Krewetki opłukać, osuszyć i usunąć jelita.

  2. Mango obrać ze skóry i pokroić w kostkę.

  3. Sałatę opłukać, osuszyć i rozłożyć na talerzu.

  4. Czerwoną cebulę pokroić w cienkie plasterki.

  5. Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na pół.

  6. Na sałacie ułożyć pokrojoną sałatę, mango, cebulę oraz krewetki.

  7. Jajka ułożyć obok.

  8. Całość skropić sosem jogurtowym.

  9. Sałatka z grillowanymi warzywami
    Składniki:

  • 2 cukinie
  • 1 bakłażan
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 cebula
  • mix sałat
  • 100 g fety
  • sos balsamiczny

Przygotowanie:

  1. Cukinię oraz bakłażana pokroić w plastry.

  2. Papryki pokroić w paski.

  3. Cebulę pokroić w piórka.

  4. Na rozgrzanej patelni grillowej grillować wszystkie warzywa z obu stron, aż nabiorą delikatnego koloru.

  5. Sałatę opłukać, osuszyć i ułożyć na talerzu.

  6. Na sałacie ułożyć pokrojone warzywa.

  7. Całość posypać pokruszoną fetą.

  8. Skropić sosem balsamicznym.

  9. Smaczne połączenie cytrusów i awokado

  • cytrusy (np. pomarańcze, grejpfruty, mandarynki)
  • 1 awokado
  • mix sałat
  • orzechy włoskie
  • olej cytrynowy

Przygotowanie:

  1. Cytrusy obrać ze skóry, podzielić na plasterki i usunąć pestki.

  2. Awokado obrać ze skóry i pokroić w kostkę.

  3. Sałatę opłukać, osuszyć i rozłożyć na talerzu.

  4. Na sałacie ułożyć plasterki cytrusów oraz pokrojone awokado.

  5. Posypać całość posiekanymi orzechami włoskimi.

  6. Skropić delikatnie olejem cytrynowym.

  7. Sałatka z gruszką i serem pleśniowym

  • 2 gruszki
  • mix sałat
  • 100 g sera pleśniowego
  • karmelizowany orzech
  • sos miodowy

Przygotowanie:

  1. Gruszki obrać ze skórki, usunąć gniazdka nasienne i pokroić w plasterki.

  2. Sałatę opłukać, osuszyć i ułożyć na talerzu.

  3. Na sałacie ułożyć plasterki gruszki.

  4. Ser pleśniowy pokroić w kostkę i posypać na sałatce.

  5. Karmelizowany orzech posiekać i posypać całość.

  6. Skropić sałatkę sosem miodowym.

  7. Sałatka ze świeżymi jagodami i szpinakiem

  • szpinak świeży
  • świeże jagody (mogą być polskie maliny)
  • suszone pomidory w oleju
  • orzechy nerkowca
  • ocet balsamiczny

Przygotowanie:

  1. Szpinak opłukać, osuszyć i ułożyć na talerzu.

  2. Jagody umyć, osuszyć i dodać do szpinaku.

  3. Suszone pomidory odcedzić i pokroić w paseczki.

  4. Orzechy nerkowca posiekać i dodać do sałatki.

  5. Skropić wszystko delikatnie octem balsamicznym.

  6. Sałatka z kolorowymi warzywami i kiełkami

  • marchewka
  • czerwona kapusta
  • rzodkiewka
  • ogórek
  • mix sałat
  • kiełki (np. rzodkiewki, lucerny)
  • sos czosnkowy

Przygotowanie:

  1. Marchewkę obrać ze skóry i pokroić w cienkie paski.
  2. Kapustę pokroić w cienkie paski.
  3. Rzodkiewki i ogórka pokroić w plasterki.
  4. Sałatę opłukać, osuszyć i ułożyć na talerzu.
  5. Na sałacie ułożyć pokrojone warzywa.
  6. Dodać kiełki.
  7. Skropić całość sosem czosnkowym.

Przygotuj jedną z tych smacznych sałatek i ciesz się świeżym, letnim smakiem. Sałatki letnie to idealne danie dla tych, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie i przyjemnie ochłodzić organizm w upalne dni. Wykorzystaj pełny potencjał smaku i wartości odżywczych sezonowych warzyw i owoców. Przygotowanie sałatek jest proste i niezwykle satysfakcjonujące, a efektem jest pyszne danie, które zachwyci twoje kubki smakowe.