W te upalne dni letnie, nie ma nic bardziej orzeźwiającego niż pyszna i zdrowa sałatka. Zestawienie świeżych warzyw, owoców i innych składników sprawia, że sałatki letnie są prawdziwie tętniące życiem. Nie tylko dodają energii, ale także są lekkie i niskokaloryczne, idealne dla tych, którzy dbają o swoją sylwetkę. Przedstawiamy kilka smacznych przepisów na sałatki letnie, które z pewnością umilą Ci upalne dni.
- Sałatka z grillowanym kurczakiem i awokado
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- 1 awokado
- mix sałat
- 1 ogórek
- 1 papryka
- kilka pomidorków koktajlowych
- sos winegret
Przygotowanie:
-
Kurczaka pokroić na plastry i grillować na rozgrzanej patelni grillowej z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru.
-
Awokado obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
-
Sałatę opłukać, osuszyć i rozłożyć na talerzu.
-
Ogórka oraz paprykę pokroić w paseczki.
-
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół.
-
Na sałacie ułożyć pokrojoną sałatę, awokado, ogórka, paprykę i pomidorki.
-
Na wierzchu ułożyć plastry grillowanego kurczaka.
-
Skropić całość sosem winegret.
-
Sałatka z krewetkami i mango
Składniki:
- 250 g krewetek
- 1 mango
- mix sałat
- 1 czerwona cebula
- kilka ugotowanych jajek
- sos jogurtowy
Przygotowanie:
-
Krewetki opłukać, osuszyć i usunąć jelita.
-
Mango obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
-
Sałatę opłukać, osuszyć i rozłożyć na talerzu.
-
Czerwoną cebulę pokroić w cienkie plasterki.
-
Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na pół.
-
Na sałacie ułożyć pokrojoną sałatę, mango, cebulę oraz krewetki.
-
Jajka ułożyć obok.
-
Całość skropić sosem jogurtowym.
-
Sałatka z grillowanymi warzywami
Składniki:
- 2 cukinie
- 1 bakłażan
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 cebula
- mix sałat
- 100 g fety
- sos balsamiczny
Przygotowanie:
-
Cukinię oraz bakłażana pokroić w plastry.
-
Papryki pokroić w paski.
-
Cebulę pokroić w piórka.
-
Na rozgrzanej patelni grillowej grillować wszystkie warzywa z obu stron, aż nabiorą delikatnego koloru.
-
Sałatę opłukać, osuszyć i ułożyć na talerzu.
-
Na sałacie ułożyć pokrojone warzywa.
-
Całość posypać pokruszoną fetą.
-
Skropić sosem balsamicznym.
-
Smaczne połączenie cytrusów i awokado
- cytrusy (np. pomarańcze, grejpfruty, mandarynki)
- 1 awokado
- mix sałat
- orzechy włoskie
- olej cytrynowy
Przygotowanie:
-
Cytrusy obrać ze skóry, podzielić na plasterki i usunąć pestki.
-
Awokado obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
-
Sałatę opłukać, osuszyć i rozłożyć na talerzu.
-
Na sałacie ułożyć plasterki cytrusów oraz pokrojone awokado.
-
Posypać całość posiekanymi orzechami włoskimi.
-
Skropić delikatnie olejem cytrynowym.
-
Sałatka z gruszką i serem pleśniowym
- 2 gruszki
- mix sałat
- 100 g sera pleśniowego
- karmelizowany orzech
- sos miodowy
Przygotowanie:
-
Gruszki obrać ze skórki, usunąć gniazdka nasienne i pokroić w plasterki.
-
Sałatę opłukać, osuszyć i ułożyć na talerzu.
-
Na sałacie ułożyć plasterki gruszki.
-
Ser pleśniowy pokroić w kostkę i posypać na sałatce.
-
Karmelizowany orzech posiekać i posypać całość.
-
Skropić sałatkę sosem miodowym.
-
Sałatka ze świeżymi jagodami i szpinakiem
- szpinak świeży
- świeże jagody (mogą być polskie maliny)
- suszone pomidory w oleju
- orzechy nerkowca
- ocet balsamiczny
Przygotowanie:
-
Szpinak opłukać, osuszyć i ułożyć na talerzu.
-
Jagody umyć, osuszyć i dodać do szpinaku.
-
Suszone pomidory odcedzić i pokroić w paseczki.
-
Orzechy nerkowca posiekać i dodać do sałatki.
-
Skropić wszystko delikatnie octem balsamicznym.
-
Sałatka z kolorowymi warzywami i kiełkami
- marchewka
- czerwona kapusta
- rzodkiewka
- ogórek
- mix sałat
- kiełki (np. rzodkiewki, lucerny)
- sos czosnkowy
Przygotowanie:
- Marchewkę obrać ze skóry i pokroić w cienkie paski.
- Kapustę pokroić w cienkie paski.
- Rzodkiewki i ogórka pokroić w plasterki.
- Sałatę opłukać, osuszyć i ułożyć na talerzu.
- Na sałacie ułożyć pokrojone warzywa.
- Dodać kiełki.
- Skropić całość sosem czosnkowym.
Przygotuj jedną z tych smacznych sałatek i ciesz się świeżym, letnim smakiem. Sałatki letnie to idealne danie dla tych, którzy chcą zadbać o swoje zdrowie i przyjemnie ochłodzić organizm w upalne dni. Wykorzystaj pełny potencjał smaku i wartości odżywczych sezonowych warzyw i owoców. Przygotowanie sałatek jest proste i niezwykle satysfakcjonujące, a efektem jest pyszne danie, które zachwyci twoje kubki smakowe.